• Historie

    RKDES 1932-1950
    Op 1 september 1932 zag RKDES het levenslicht. De oprichting van Door Eendracht Sterk met een kerkelijke voorvoeging RK gebeurde onder toezicht van geestelijk adviseur Pastor Lühn. Voorzitter werd Piet Kok. Het veld van Huib Klijn aan de Bilderdammerweg werd het speelveld. RKDES ging overdonderend van start. Spelend in de vierde klasse van de DHVB werd in het eerste jaar het kampioenschap behaald.

    In 1934 nam Dirk van Kleef de voorzittershamer over van Piet Kok, om twee jaar later plaats te maken voor Nico Zandvliet. Kampioenschappen waren er nog in 1935 en 1939. In 1940 deed de Amsterdamse Voetbal Bond (AVB) zijn intrede. RKDES werd hier onderdeel van. In 1941 werd RKDES kampioen van de tweede klasse AVB. Op het eind van de oorlog werd niet veel gevoetbald. In 1944 trad Nico Zandvliet af als voorzitter en nam Dirk van Kleef zijn plaats in. In het eerste seizoen na de oorlog degradeerde RKDES naar de tweede klasse van de AVB.

    RKDES 1950-1970
    Het jaar 1950 was voor RKDES sportief gezien een ramp. Het eerste elftal degradeerde naar de derde klasse van de AVB, de laagste afdeling. Maar een jaar later was RKDES al weer terug in de tweede klasse. De manier waarop RKDES promoveerde is uniek te noemen. De titelstrijd ging tussen Abekewalda, Oosterpark en RKDES. Aan het eind van de competitie stond RKDES nog 1 punt achter, maar de Kudelstaarters hadden nog 6 minuten te voltooien tegen een gestaakt duel tegen Arta. De tussenstand in de gestaakte wedstrijd was 1-1 en RKDES moest dus winnen om kampioen te worden. Maar Arta, nota bene de thuisclub, kwam zijn sportieve plicht niet na en kwam voor het duel niet opdagen. RKDES won reglementair met 5-0 en werd zonder een bal te hebben aangeraakt kampioen.
    In november 1950 verscheen voor het eerst een clubblad van RKDES: "De Treffer". Het blad kwam eens per maand uit. Maar omdat men met clubbladen nog niet gewend was werd later besloten de verspreiding te staken.
    In 1955 werd een handbalafdeling opgericht. De afdeling had aanvankelijk 25 leden, maar de animo nam snel af waarna weer tot opheffing werd besloten.
    In 1959 werden er voor het eerst lichtmasten rond het veld van RKDES gezet, zodat er ook in de winter 's avonds getraind kon worden. Halverwege het seizoen '62-'63 kwam de legendarische trainer Leo Verkerk naar RKDES. Degradatie kon hij dat seizoen al niet meer afwenden, maar het seizoen erop ging het meteen een stuk beter. In feite werd het kampioenschap binnen gehaald toen RKDES een week voor het einde van de competitie uit bij concurrent RKAV met 0-1 won. In 1966 bracht Verkerk RKDES tot de eerste klasse van de AVB door kampioen te worden bij het Amsterdamse Ontwaakt.
    Aan het begin van het seizoen '66-'67 werd een nieuwe poging gedaan een clubblad op te richten. Eerst onder de naam "Football", maar het blad werd later omgedoopt in "De Treffer", de naam die het nu nog heeft.
    Op 9 augustus 1969 werd het tweede veld van RKDES aan de Bilderdammerweg geopend. Ook stond op het complex inmiddels al een houten kantine. En, zoals het echte Kudelstaarters betaamd: veel, heel veel gebeurde door middel van zelfwerkzaamheid.

    RKDES 1970-1990
    In 1970 kwam er ook damesvoetbal bij RKDES. De prestaties waren wisselvallig, maar gezellig was het altijd. 1972 werd een historisch jaar, toen werd namelijk voor het eerst gepromoveerd naar de vierde klasse van de KNVB. Trainer destijds was Cees Groothuesheidkamp. Een beslissingswedstrijd tussen RKDES en DEC werd op 15 mei 1972 gespeeld op het veld van Lijnden en de Kudelstaarters wonnen met 1-0. Piet Buskermolen scoorde de winnende treffer.
    In 1974 overleed voorzitter Dirk van Kleef. Piet du Pau nam de lastige taak op zich om Van Kleef op te volgen. In de jaren 70 werd voetbalvereniging RKDES omgedoopt in sportvereniging RKDES. Eerst kreeg RKDES in 1974 er een zaalvoetbalafdeling bij en in 1976 werd, nu wel met succes, een handbalafdeling opgericht. RKDES werd uitgebreid met enkele heren- en damesteams.
    In 1978 verhuisde RKDES van het terrein aan de Bilderdammerweg naar het sportcomplex aan de Mijnsherenweg. Hier was jarenlang op gewacht. In eerste instantie werden de prestaties van het eerste elftal van RKDES na de ingebruikname van het nieuwe complex beter. De splinternieuwe en mooie velden leken een inspirerende werking op het team te hebben. In 1980 nam RKDES afscheid van de nu al legendarische spits Piet Koningen. Koningen was een speler die niet oogde als een snelle spits, maar dat wel degelijk was. Keer op keer verraste hij zijn tegenstanders en hij scoorde menig doelpunt voor RKDES.
    In 1983 werd door het Jeugdbestuur van RKDES in samenwerking met de jeugdtrainers voor het eerst het grote voetbalkamp georganiseerd voor de jeugd van Kudelstaart. Het kamp is een succes geworden en wordt nog steeds jaarlijks gehouden.
    Met het vertrek van enkele goede spelers werden de prestaties van het eerste team minder. In 1985 degradeerde RKDES uit de KNVB en twee jaar later volgde zelfs degradatie naar de eerste klasse van de AVB. In 1988 werd Kees van Loon aangetrokken als hoofdtrainer en in zijn eerste jaar kwam RKDES via het winnen van de nacompetitie terug in de hoofdklasse. Van Loon dwong met zijn manier van werken veel respect af en hij kreeg hiervoor aan het einde van het seizoen de beloning. In de nacompetitie moesten twee wedstrijden worden afgewerkt tegen Watergraafsmeer. Het eerste duel in Amsterdam werd met 1-4 gewonnen en niets leek promotie van RKDES nog in de weg kunnen staan. Maar het liep anders dan verwacht. Halverwege de tweede helft had Watergraafsmeer een 1-3 voorsprong genomen. Gelukkig kwam RKDES terug tot 3-3, waarna beide ploegen nog eenmaal scoorden (4-4). RKDES was terug in de hoofdklasse. Belangrijke speler in het team dat promoveerde was spits Jan van den Bergen. Hij kwam dat seizoen tot een totaal van 23 doelpunten. Dat bleef niet onopgemerkt. Een jaar later vertrok Van den Bergen naar de Alkmaarse profclub AZ. Hij was niet de eerste speler van RKDES die de stap naar het profvoetbal maakte. Michael Buskermolen was in de junioren al gescout door AZ om daar uit te groeien tot "Mister AZ". Van den Bergen kwam tot enkele wedstrijden in het eerste team van AZ, vertrok een jaar later naar Aalsmeer, maar keerde daarna tot opluchting van vele RKDES-sers weer terug bij zijn oude club.

    RKDES 1990-2010
    In 1990 trad voorzitter Piet du Pau af en hij werd opgevolgd door Kees Nieuwendijk. Kees Nieuwendijk bleef voorzitter tot zijn overlijden, wegens een ziekte, in 1997. Nadat Harry Kunst een jaar ad interim voorzitter was geweest werd Frans Kuipers, toenmalig directeur van de Bloemenveiling Aalsmeer, voorzitter van RKDES.
    Halverwege de jaren 90 bracht trainer Bart Logchies het succes terug in Kudelstaart. Met fris aanvallend voetbal leidde hij RKDES tot tweemaal toe naar een promotie. In 1996 gebeurde dat via de nacompetitie in 1997 werd RKDES door een 0-0 gelijkspel bij en tegen concurrent Sporting Zuid kampioen van de vierde klasse. Voor het eerst in het bestaan van RKDES mocht het aantreden in de derde klasse van de KNVB. Dat optreden duurde tot 1999.
    In het jaar 2000 werd Henri Egberts, daarvoor assistent trainer van Bart Logchies bij KBV en al eerder jeugdtrainer bij RKDES, aangesteld als hoofdtrainer en de successen kwamen terug. In zijn eerste jaar werd RKDES thuis tegen concurrent Concordia uit Hillegom kampioen door een 2-2 gelijkspel. Het jaar daarna, het laatste seizoen aan het sportcomplex aan de Mijnsherenweg, was er weer een historisch hoogtepunt van de club te noteren. Door de tweede plaats in de competitie miste RKDES directe promotie, maar via de nacompetitie kregen de Kudelstaarters een herkansing. Na afgerekend te hebben met Den Helder en Purmersteijn stond RKDES op 20 mei 2002 in de finale tegen SDO uit Bussum op het veld van Blauw Wit uit Amsterdam. In een bloedstollende wedstrijd werd een 1-0 overwinning uit het vuur gesleept. RKDES scoorde 2 minuten voor het einde van de wedstrijd. Rene Zeldenthuis maakte de winnende treffer. Voor het eerst in haar bestaan promoveerde RKDES naar de tweede klasse van de KNVB.
    In 2002 werd het huidige sportcomplex "Calslagen" in gebruik genomen. In het eerste jaar van het nieuwe sportpark was er nog een klein succesje voor trainer Egberts; een periodetitel. Nadat in de eerste ronde Foresters uit Heiloo opzij werd gezet was NVC uit Naarden in de tweede ronde echter een maatje te groot. In 2005 degradeerde RKDES naar de derde klasse.
    In 2007 werd een verhard handbalveld afgestaan voor een handbal beachbak. Zo kan de handbalafdeling van RKDES in de zomer overstappen op de sterk opkomende sport beach handbal. Ook kwam de samenwerking met handbalvereniging Aalsmeer tot stand, genaamd ARC (Aalsmeer RKDES Combinatie). In 2007 werd ook het 75-jarig bestaan gevierd. In een grote feesttent die stond op het terrein van buurvereniging VZOD was het zeer gezellig.

    RKDES 2010-heden
    In 2011 vierde de handbalafdeling het 35 jarig bestaan in Sporthal De Proosdijhal.
    In 2012 had de hoofdmacht van de RKDES voetbalafdeling weer een succes te vieren. Trainer Hayo Hendriks wist het voor elkaar te krijgen om zowel het tweede, als het eerste elftal kampioen te maken, waardoor voor het tweede elftal voor het eerst in het bestaan de reserve eerste klas werd behaald. Het eerste elftal promoveerde wederom naar de tweede klasse.
    In augustus 2012 werd het 80 jarig bestaan gevierd in een grote feesttent bij stond op het terrein van IJsclub vereniging VZOD. RKDES degradeerde in het jaar 2013 weer naar de derde klasseIn het seizoen 2014-2015 werd Koos Abrahamy, oud speler van RKDES, de hoofdtrainer. Helaas bleef sportief resultaat uit en RKDES degradeerde naar de vierde klasse.

    In het eerste jaar onder leiding van Jesse Donker – seizoen 2105/16 - werd RKDES periodekampioen, maar lukte promotie naar de derde klasse, via de nacompetitie, niet. Aan het einde van de competitie 2016/17 eindigde RKDES als vierde in de competitie, maar was het opnieuw periodekampioen geworden. Het lukte RKDES ditmaal wel om via de nacompetitie te promoveren naar de derde klasse.

    In 2018 werd Rene van Bers voorzitter van de handbalafdeling. Hij volgde Debbie van Grieken op. De handbal afdeling was toen al in een fantastische groei beland en verwelkomde het feestelijk het 100e lid.

    In 2020 brak in Nederland corona uit en werden de competities die dat seizoen begonnen waren afgebroken, ook het seizoen daarna werd maar mondjesmaat gesport. Wedstrijden mochten vaak wel doorgang vinden, maar publiek was niet welkom.

    In 2020 werd Raymond de Jong hoofdtrainer van RKDES. De Jong kwam over van KDO.

    In 2022 werd er bij RKDES afscheid genomen van drie zeer gewaardeerde oud-bestuursleden. Eigenlijk van vier, maar Jan Zethof was net daarvoor overleden op bijna 84-jarige leeftijd. Zethof was maar liefst 60 jaar bestuurslid van RKDES, een unicum. De bestuursleden hadden al in November 2020 afscheid genomen, maar door corona kon er niet officieel afscheid worden genomen. De overige bestuursleden die afscheid namen waren Eppo Buskermolen, tientallen jaren aktief in het bestuur, Jan van Leeuwen 8 jaar lid van het bestuur en van voorzitter Frans Kuipers. Kuipers trad aan om de verhuizing van de Mijnsherenweg naar het huidige sportpark Calslagen te gaan begeleiden. Toen dat eenmaal een feit was, bleef Kuipers voorzitter en hij heeft het ruim 22 jaar lang volgehouden. De opvolger van Kuipers is Gert Ubink.

    Met ingang van het seizoen 2022-2023 is RKDES volledig overgegaan naar de zaterdag. Hiermee kwam na 90 jaar een einde aan het voetballen op zondag in Kudelstaart. 

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide