• Met hangen en wurgen heeft RKDES het laatste benodigde punt behaald om zich te plaatsen voor de kampioenspoule. In een matige wedstrijd werd het 1-1 in de derby tegen FC Aalsmeer

  RKDES had nog één punt nodig om zich te plaatsen bij de bovenste zes in deze poule, waarmee plaatsing voor de kampioenspoule een feit zou zijn. Het team was de laatste weken goed op dreef. Na de magere remises van het vorige seizoen (1-1 en 0-0) zou het nu toch anders gaan.

  Er was aan alle voorwaarden voldaan om er een mooie middag van te maken.

  FC Aalsmeer had een prijs gewonnen bij Univé voor een “Derby van het jaar”. Dat moest de wedstrijd bij en tegen RKDES worden, want een andere derby komt er dit seizoen niet meer. Dus met extra activiteiten zoals een jeugd-mascotteteams mee het veld op; latje-trap voor de jeugd in de rust; een professionele stadionspeaker (Rob van Rossum, normaliter bij Ajax de speaker); extra vlaggen en muziek, etc.

  Als verrassing had de KNVB zaterdag Roelof Luinge als scheidsrechter aangesteld. Dit is Nederlands’ meest ervaren arbiter met ruim 800 wedstijden in het betaald voetbal.

  En na afloop was er een zanger/DJ in de kantine. Er waren zeker 300 toeschouwers op het verwachte spektakel af gekomen.

  En dat allemaal in een mooi zonnetje.

  Wel, lange tijd was de zon het enige dat de toeschouwers warm maakte, zo zei een trouwe RKDES-supporter na een half uur. Het was een zeer matige wedstrijd.

  Hoe is dat nu te verklaren. Zit het tussen de oren? Vraag het Feyenoord maar eens: vorige week zondag Ajax wegspelen en nu verliezen van Excelsior.

  Feit is dat de voorhoede van RKDES niet op zijn sterkst was doordat topscorer Indy van Koert op vakantie was, en Maarten van Putten door lichte blessures nauwelijks had kunnen trainen. RKDES begon met Elias El Hadji en Rick Verkuijl als hun vervangers.

  Het eerste half uur was onrustig met slecht voetbal van twee gelijkwaardige teams. In de 33e minuut kreeg Aalsmeer een penalty omdat centrumverdediger Erik Overvliet een tegenstander vasthield. Jeroen Ezink schoot de bal goed in de benedenhoek maar keeper Tom Blokzijl redde heel knap. Vijf minuten later scoorde FC Aalsmeer toch: een mooie volley van Remi Pasternak was onhoudbaar. Al met al een verdiende voorsprong bij rust voor de Aalsmeerders. Zij speelden fanatieker en feller dan RKDES, dat toch gespannen leek te zijn.

  Na de rust werd Rick Verkuijl vervangen door Maarten van Putten. Het spel werd iets beter, de wedstrijd werd feller met nogal wat kleine overtredinkjes waar scheidsrechter Luinge, luid en duidelijk aanwezig, heel goed het oog in had.

  Probleem bij RKDES bleef dat er weinig kansen gecreëerd werden. De buitenspelers trokken erg veel naar binnen. Er kwamen weinig goede voorzetten en als ze al kwamen, was er niemand: de RKDES middenvelders doken te weinig op in het strafschopgebied.

  Na een heel goede kans, bij een counter, van Aalsmeer schoof aan de andere kant Mano van Veen, na een knappe actie, de bal tegen de paal.

  RKDES had een klein veldoverwicht maar Aalsmeer bleef gevaarlijk in de counter.

  In de 82e minuut dan toch de verlossende gelijkmaker. Linksback Troy Zwanenberg stoomde op aan de linkerkant, gaf een halfhoge voorzet die keeper Koopstra door zijn handen liet glippen. Lennart Kok stond er precies achter en kon de bal in het lege doel knikken. Opluchting bij alle fans van RKDES. Vlak voor tijd kreeg RKDES nog mooie kansen (via Mano van Veen en de ingevallen Robin van der Steeg) op de winst, maar dat zou teveel van het goede zijn geweest.

  De wedstrijd zelf moeten we snel vergeten maar het resultaat voor RKDES is prima. RKDES is nu, als eerste team in deze poule, uitgespeeld (14 wedstrijden, 25 punten) en staat nu nog tweede. Er zijn echter nog teams die nog 1, 2 of zelfs 3 wedstrijden moeten inhalen. Deze wedstrijden worden op 10 en 17 februari gespeeld. Maar wat de uitslagen verder ook worden: RKDES eindigt sowieso bij de bovenste 5. En de bovenste 6 plaatsen zich voor de kampioenspoule.

  Hierin komen dan ook de bovenste 6 ploegen in van de andere “voorronde poule” waarin o.a. teams uit Rotterdam en omgeving zich geplaatst hebben.

  De kampioenspoule met 12 teams, om promotie naar de tweede klasse, start op 24 februari. Hierin mag RKDES dus nog 11 wedstrijden spelen (5 uit, 6 thuis, of andersom). De bovenste twee teams van deze nieuwe poule promoveren direct naar de tweede klasse. De nummers 3, 4 en 5 spelen nacompetitie om promotie. De nummers 6 t/m 10 blijven in de derde klasse. De nummers 11 en 12 spelen dan toch nog nacompetitie 3e/4e klasse. Er is dus nog een heel kleine kans dat RKDES kan degraderen.

  Voor Aalsmeer is die kans veel groter: via nacompetitie of directe degradatie. Aalsmeer zou zich ook nog direct kunnen handhaven in de 3e klasse door in hun nieuwe poule bij de bovenste twee te eindigen.

  Afhankelijk van hoe het allemaal verloopt kan er volgend seizoen misschien toch weer een “derby van het jaar” plaatsvinden.

  RKDES speelde in de volgende opstelling:

  Tom Blokzijl, Daan Duizendstra, Erik Overvliet, GijsLentjes (68: Robin vd Steeg), Troy Zwanenberg, Roy Endhoven, Arnaud van Leeuwen, Lennart Kok, Rick Verkuijl (46: Maarten van Putten), Mano van Veen, Elias El Hadji.

  Verslag: Peter Lentjes, RKDES

  (aangepast 4 feb 2019)

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide